İçeriğe geç

Artikülasyon bozukluğu ne demek

Artikülasyon Bozukluğu Ne Demek?

Artikülasyon bozukluğu, bir kişinin sözlü olarak söylediği sözcükleri ve ünsüzleri doğru bir şekilde söylememesine verilen ad. Bu tür bozukluk genellikle konuşma terapisi ile tedavi edilebilir. Artikülasyon bozukluğu her yaşa ve her cinsiyete uyabilir; ancak çocuklar çoğunlukla bu bozukluğa maruz kalırlar.

Artikülasyon Bozukluğu Belirtileri

Artikülasyon bozukluğu gibi bir bozuklukta, kişinin konuşmasının anlaşılır olmaması, söylediği sözlerin küçük parçalar halinde olması, konuşmasında anlaşılmaz ünsüzlerin olması, söylediği sözlerin yanlış telaffuz edilmesi ve söylediği sözlerin söylenmeye çalışırken çenenin çok fazla sallanması gibi belirtiler vardır.

Artikülasyon Bozukluğunun Nedenleri

Artikülasyon bozukluğunun nedenleri arasında, konuşma ya da dil gelişimi sırasında meydana gelen sorunlar, kulak enfeksiyonları, ortopedik, fiziksel veya kalıtsal durumlar, konuşma sırasında kullanılan organların doğru şekilde kullanılmaması, anormal konuşma alışkanlıkları ve kulak içi problemleri sayılabilir.

Artikülasyon Bozukluğunun Tedavisi

Genellikle artikülasyon bozukluğu, konuşma terapisi veya logopedi kullanılarak tedavi edilir. Logopedi, konuşma, yutma, boğaz ve dudak hareketleri gibi konuşma becerilerinin geliştirilmesine yönelik bir tür terapidir. Konuşma terapisi, kişinin söylediği sözcükleri ve ünsüzleri doğru bir şekilde söylemeyi öğrenmesine yardımcı olabilir. Tedavide, çoğu durumda, özel çalışmalar ile çalışmalar veya kas grubu çalışmaları yapılır. Logopedi, kişinin, konuşma, yutma ve nefes alma hareketlerinin kontrolünü sağlamasını ve konuşmasını düzgün bir şekilde söylemesini sağlamayı amaçlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir