İçeriğe geç

Elazığın Yeryüzü Şekli Nedir

Elazığ’ın yeryüzü şekilleri nelerdir?

Coğrafi Yapı Elazığ ili doğu, batı ve güneyde Güneydoğu Toros Dağları’nın batı etekleriyle çevrilidir. İlin batısında Hasan (2118 m), Bulutlu (2004 m), Karga (1925 m) ve Kamışlık (2016 m) dağları bulunur. Güneyinde ise Meryem Dağı (1490 m) bulunur.

Elazığ’ın coğrafi özellikleri nelerdir?

İlin konumu: Elazığ ili, Doğu Anadolu Bölgesi’nin güneybatısında, Yukarı Fırat bölümünde yer almaktadır. Toplam alanı 9151 km2 olan ve Türkiye topraklarının %1,2’sini oluşturan ilin alanı, 40,21 ile 38,30 derece doğu boylamları ile 17 ile 39,11 derece kuzey enlemleri arasında yer almaktadır.

Elazığ’da hangi iklim tipi görülür?

İlde kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçen karasal iklim hüküm sürmektedir.

Elazığ kökeni nereden gelir?

Etimoloji. Elazığ ili, MÖ 4000 yılında kurulan ovadaki Harput şehrinin devamıdır. Bu nedenle yıllarca Harput olarak anılmıştır. Harput’un Türk yurdu haline geldiği ve Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun hakimiyetini Anadolu’ya kaydırdığı en önemli savaşın Malazgirt Savaşı olduğu şüphesizdir.

Yeryüzü şekilleri nelerdir?

Arazi şekilleri tepeler, dağlar, ovalar, platolar, geçitler ve vadilerin yanı sıra körfezler, yarımadalar ve denizler gibi kıyı şekillerini ve orta okyanus sırtları, volkanlar ve büyük okyanus havzaları gibi su altında kalmış şekilleri de içerir.

Elazığ insanın asıl kökeni nedir?

4000 yıllık tarihi 2000 yılına dayanan Elazığ’ın ilk yerleşim alanıdır. Tarihi kaynaklarda Harput’a yerleşen ilk halkın “Hurriler” olduğu belirtilmektedir. Genellikle Asya kökenli olduğu düşünülen Hurrilerin, bölgeye yerleşen Hititler ve Asurlularla temas halinde olduğu bilinmektedir.

Elazığ Kürt mü Zaza mı?

Zaza halkı, Hint-Avrupa dil ailesine ait bir dil olan Zazaca konuşur ve ağırlıklı olarak Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde yaşarlar. Güneydoğu Anadolu bölgesinde Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan ve Tunceli bulunur; Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa illerinin belirli bölgelerinde yaşayan bir İran halkıdır.

Elazığ’ın en büyük ilçesi neresi?

Nüfusu en fazla olan ilçeler Merkez, Kovancılar ve Karakoçan’dır. Alanı en büyük olan ilçe Merkez, nüfusu ve alanı en küçük olan ilçe ise Ağır’dır. Elazığ’ın ilçe sayısı 11, belediye sayısı 26 ve köy sayısı 546’dır.

Elazığ neyi ile meşhur?

Elazığ’ın kendine özgü lezzetleri olan Orcik şekeri, Çedene kahvesi, közlenmiş Agin leblebisi ve cevizli sucuk gibi yöresel lezzetleri sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Ayrıca Elazığ’dan hediyelik olarak dokuma halı çeşitleri alınabilir.

Elazığ il olmadan nereye bağlıydı?

Yeni kurulan şehir önce ulusal, sonra il merkezi oldu ve sonunda Diyarbakir Vilayeti’nin bir sancağı oldu. 1875’te bağımsız bir valilik ve 1879’da tekrar bir il oldu.

Elazığ’da en çok ne yetişir?

Tarım arazilerinin %81,5’ini tarla bitkileri ekimi, %18’ini ise bahçe bitkileri ekimi oluşturmaktadır.

Elazığ mı Elazığ mı?

Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesindeki illerden birini ifade eder. Büyük harflerle yazılmalıdır. Bu kelime genellikle elazığ olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Elazığ olmalıdır.

Elazığ nüfusu Kürt mü?

Nüfusun %53,7’si Türkçe (75.358), %44,9’u Kürtçe (63.047), %1,3’ü (1.845) Ermenice, %0,8’i diğer dilleri (94), %0,01’i Arnavutça (21), %0,01’i Türkçe ve Arapça (15), %0,01’i Çerkezce (8), %0’ı ise Türkçe ve Arapça (15) konuşmaktadır.

Elazığlılar hangi Türk boyundan?

Tarihi belgelere göre Harput ve çevresine Alpagut, Bayındır, Çepni, Kıbır, Avşar, Kayı, Salur ve Arapgirli aşiretleri yerleşmiştir. Ayrıca Anadolu’daki karışıklıklardan etkilenen Orta Anadolu’da yaşayan bazı Türk aşiretleri de burayı yurt edinmişlerdir.

Elazığ’ı kim kurdu?

Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Havzası’nda bulunan bir ildir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1067 metredir. Elazığ, tarihi Harput kentinin yerleşime uygun olmaması ve doğal koşulların zor olması nedeniyle 1834 yılında Reşid Mehmet Paşa tarafından bugünkü yerinde kurulmuştur.

Bingöl’ün yeryüzü şekilleri nelerdir?

Bingöl Dağları’nın yapısı genellikle bazalt ve andezitten oluşur. Kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzanan Bingöl Dağları’nın kuzey yamaçları hafif eğimli iken, güney kısımları oldukça diktir. Bingöl’ün arazisi oldukça dağlıktır. Yüksekliği 3000 metreyi geçen dağlar vardır.

Malatya’nın yeryüzü şekilleri nelerdir?

Malatya ilinde platolar oldukça geniş bir alanı kaplar. Çoğunlukla kireç taşından oluşan dağlar hızla aşınmış ve orta ve yüksek platolara dönüşmüştür. Volkanik hareketlerle açığa çıkan lavlar dalga benzeri yapıyı yumuşatmış ve geniş ovalar oluşturmuştur. Malatya Dağları’nda sıralanmış platolardır.

Diyarbakır’ın yeryüzü şekilleri nelerdir?

Çok yüksek olmayan dağlarla çevrili olup ortası çukurdur. Yüzde 37’si dağlar ve yüzde 31’i ovalarla kaplıdır. İlin güneybatısında bulunan bölgenin en yüksek dağı olan Karacadağ şehre neredeyse bağlıdır.

Erzurum’un yeryüzü şekilleri nelerdir?

Erzurum genel olarak yüksek ve plato özelliğindedir. Güneyinde Palandöken, kuzeyinde Kargapazarı ve dağlarla çevrili bir ildir. İlimizde bulunan diğer dağlar ise Dumlu Dağları, Güvercin Dağları ve Mescit Dağları’dır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Ortaboylu Escort