Hangi durumlarda ek dava açılır?
Hangi hallerde ek dava açılabilir? Dava bakiyesi hesaplandığında, yeni delil sunulduğunda veya mevcut kararda hukuki bir hata veya eksiklik olduğunda yeni bir dava açılabilir.
Karşı tarafa nasıl dava açılır?
Karşı dava, cevap dilekçesiyle veya davadaki cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe sunularak açılır (HMK m. 133/1). Hukuk Muhakemeleri Kanunu, davalıya cevap dilekçesinden ayrı bir dilekçe ile karşı dava açma hakkı tanımıştır.
Karşı dava açmadan tazminat talep edilebilir mi?
Boşanma davasında davalının zararlarını talep edebilmesi için karşı dava açması gerekir mi? Boşanma durumunda davalı eş de tazminat talep edebilir. Boşanmak istemeyen davalı eş, karşı dava açmadan boşanmanın reddedilmesini talep edebilir ancak boşanma onaylanırsa tazminat ve nafaka ödenmesini talep edebilir.
Karşı taraf davacı ne demek?
Hukuki bir anlaşmazlıkta iki taraf vardır: davacı ve davalı. Davacı, davayı mahkemeye açan kişidir. Davalı, davaya karşı haklarını savunmak zorunda olan kişidir.
Karşı dava hangi aşamada açılır?
Karşı dava, cevap talebiyle veya davadaki cevap süresi içinde ayrı bir talepte bulunularak açılır. Süre geçtikten sonra karşı dava açılırsa mahkeme davaların ayrılmasına karar verir (TMK m. 133/1-2). Cevap talebinin sunulması için süre, talebin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır (HMK m. 127/1).
Fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla ne demek?
Uygulamada, usul açısından, fazlaya ilişkin hakların saklı tutulması, ihlal edilen veya reddedilen hakkın ancak bir kısmı için dava açılması, diğer kısmına ilişkin dava ve talep hakkının belli nedenlerle geleceğe bırakılması anlamına gelmektedir.
Karşı dava açabilmenin şartları nelerdir?
(1) Karşı dava açmak için; (a) esas dava açılmış ve halen derdest olmalıdır; (b) karşı davada ileri sürülen talep ile esas davada ileri sürülen talep arasında mahsup veya mahsup ilişkisi bulunmalı veya aralarında bir bağlantı bulunmalıdır.
Avukat bana cevap vermiyor ne yapayım?
Avukatınızın bilgi sağlama görevini ihlal ettiğine inanıyorsanız, gerçekleri belgelendirebilir ve Baro’ya şikayette bulunabilirsiniz. Baro bu şikayetleri inceleyecek ve gerekirse disiplin soruşturması başlatabilir.
Dava açma ücreti ne kadar?
Buna göre dava açarken mahkemeye ödemek zorunda olduğumuz harç ve masrafları hesaplayalım. Dava açma harcı: 427,60 TL (2024 yılı için). Masrafların peşin ödenmesi: İkili davada 1.
Karşı dava harcı ne zaman yatırılır?
Boşanma Karşı Dava Ücreti 2022 Toplam boşanma karşı dava ücreti yaklaşık 750-1000 TL’dir. Ücret, karşı davanın açılması sırasında ödenir. Boşanma durumunda karşı dava ücreti ödenmezse mahkeme karşı davayı açan tarafa ücreti ödemesi için süre vermelidir.
Tazminatı ödeyecek maddi gücün yoksa ne olur?
Maddi ve manevi tazminat ödenmezse, karşı taraf dava açabilir. Bu dava, kişinin malvarlığına karşı bir haciz prosedürü başlatır. Başka bir deyişle, alınamayan tazminat haciz yoluyla tahsil edilir. İcra prosedüründe yapılan dosyalama ve yasal masraflar da tazminattan sorumlu kişiye yansıtılır.
Hangi suçlara tazminat davası açılır?
Tazminat davaları; Sözleşmeye aykırılık, suç, trafik kazası, malpraktis (tıbbi hata), iş kazası, boşanma ve nişanın bozulması nedeniyle oluşan maddi ve manevi zararların tazmini için çeşitli tazminat türleri bulunmaktadır.
Karşı dava ayrı bir dava mıdır?
Karşı davayı bir hüküm olarak ele alırsak, esas davayı ve karşı davayı birlikte inceleyen mahkeme her iki davada da tek hüküm verecektir. Mahkeme vereceği karara ve esas davadaki ve karşı davadaki kararlara ayrı bir yer vermelidir.
Karşı davada cevaba cevap olur mu?
Davalı ikinci cevabında savunmasını özgürce sunmuştur; yargılamanın diğer aşamalarında, yalnızca diğer tarafın açık rızasıyla veya eklemeler yaparak değiştirebilir ve genişletebilir. Davacının cevap vermemesi durumunda davalının ikinci bir cevap veremeyeceği için savunmasını değiştiremeyeceği veya genişletemeyeceği belirtilmelidir.
Karşı dava dilekçesi kime tebliğ edilir?
HMK’nın “Dilekçenin Tebliği” başlıklı 122. maddesine göre; mahkemece dilekçe davalıya tebliğ edilir ve tebligat zarfında davalının davaya cevap vermesi için iki haftalık süre bulunduğu belirtilir.
2 kez ıslah mümkün mü?
6100 sayılı Kanunun 176 ncı maddesinde, taraflardan her birinin yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen düzeltebileceği, tarafların aynı olayda ancak bir kez düzeltme isteyebileceği hükme bağlanmıştır. Aynı olayda ikinci kez düzeltme istenmesi halinde talep reddedilir.
Dava açma şartları nelerdir?
Taraflara ilişkin dava şartları: “Davada iki tarafın bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davayı temsil ehliyeti ve geçerli vekaletname, davayı takip etme yetkisi”; Davanın konusuna ilişkin dava şartları ise şu şekilde sıralanmaktadır: “Kesin hüküm ve hukuki yararın bulunmaması”.
Kısmi davada ıslah mı talep artırım mı?
Kısmi davada gerekliliğin artırılması ancak düzeltme yoluyla mümkündür. Bu, gerekliliğin artırılması için dilekçe ile mümkün değildir.
Hangi işçilik alacakları belirsiz alacak davası olarak açılabilir?
Yargıtay kararlarına göre, fazla mesai, genel tatil ücreti ve haftalık tatil ücreti, süresiz alacak davasının konusu olabilir.