Karadeniz usulü çökelek nasıl yapılır?
Yoğurdu karıştırıp yağını ayırdıktan sonra kalan ayran, peynir yapımından kalan peynir altı suyuyla karıştırılıp kaynatılır. Tuz eklendikten sonra kazanda toplanan lorlar bez torbalardan süzülerek çökelti elde edilir. Çökelek tek başına tüketilir veya bazı yöresel peynirlerin yapımında kullanılır.
5 kilo yoğurttan ne kadar çökelek çıkar?
Süt kesildiğinde bir çökelti oluşur. 5 kilo sütten elde ettiğiniz lor 1 kilodur.
Çökelek içine ne konur?
Surk; Günlük taze yoğurda tuz, nane, karabiber, bol zahter, kırmızı pul biber, yenibahar, deniz rezene ve kimyon eklenerek uzun süre yoğrularak yapılan bir peynir çeşididir.
Çökelek yapmak için kaç dakika kaynatılır?
Tuz ve limonu ekleyip kısık ateşte 20-30 dakika, tortusu gidene kadar pişirin.
Giresun çökeleği nasıl yapılır?
Bir iki gün bekledikten sonra yoğurt bez torbalara boşaltılır (yağlı kıvam isteniyorsa yağı alınmadan). Yağsız lor isteniyorsa yoğurt bir çalkalayıcıya açılır, yağı alınır ve ayran bez torbalara boşaltılıp sıkıca bağlanır. Torbanın üstüne bir taş konularak 2-3 gün suyunun süzülmesi için bekletilir.
Lor ile çökelek arasındaki fark nedir?
1-Süzme peynir ekşi süt veya yoğurttan elde edilirken, lor peyniri peynir altı suyundan yapılır. 2-Her iki peynir de önemli miktarda protein içerir, ancak protein içerikleri farklıdır. Süzme peynir sütün kazein ve serum proteinlerini birlikte içerirken, lor peyniri yalnızca serum proteinleri içerir.
Tutmayan yoğurt çökelek olur mu?
Ancak bunu yapamıyorsanız ve dayanmayan yoğurdu nasıl kullanacağınızı merak ediyorsanız, o yoğurdu süzme peynir yapmak için de kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için önce yoğurdunuzu ocağa koyup kaynatmanız gerekir. Pişerken yoğurdun sık sık karıştırılması gerekir. Bunun için tahta kaşık kullanmanız önerilir.
Çökelek faydaları nelerdir?
Yağışlar: Osteoporozu önler. Sindirim sistemini düzenler. pH’ı düzenler ve dişler üzerinde olumlu etkisi vardır. Kronik bronşiti önler.
Süt kesilince çökelek nasıl yapılır?
Lor peyniri tarifi nasıl yapılır? Kesilmiş kolona tuz ve yoğurdu dökün ve kaynayana kadar karıştırın. Bir çökelti oluştuğunu göreceksiniz. 2 dakika kaynatın ve süzün.
Çökelek sünmesi için ne yapılır?
Çökelek dolması tarifi nasıl yapılır? Tavada yağı ve tereyağını eritin, biraz ısındıktan sonra lor peynirini ve çedar peynirini ekleyin ve peynir çıkana kadar tahta kaşıkla bastırın. Daha sonra altı kızarana ve tavaya hafifçe yapışana kadar kendi haline bırakın.
Çökelek yaparken sirke konur mu?
Peynirinizi daha lezzetli hale getirmek için tam yağlı süt kullanmanız çok önemlidir. Sütünüzü ocağa koyun ve kaynatmaya başlayın. İyice kaynatın ve ardından sirke veya limon ekleyin.
Hatay çökelek nedir?
Çökelek, yağsız sütün ısıtılmasıyla yapılan yoğurt parçalarıdır. Silifke’de Hamçökelek, Anamur bölgesinde Keş, Doğu Karadeniz bölgesinde Minci (veya “Minzi”), Hatay’da Surk, Trakya’da Eskimik ve Azerbaycan’da Şor olarak adlandırılır.
Çökelek nasıl yapılır kısaca?
Yoğurdunuzun kıvamına göre elde edeceğiniz lor peyniri değişecektir. Yoğurdunuz çok koyuysa, biraz sulandırmanız faydalı olacaktır. Ocağa koyduğunuz yoğurt kaynadığında, tuz ve limon suyu ekleyip 2-3 dakika kaynatın, sonra ocağı kapatın. Soğuyana kadar lor peynirine dokunmuyoruz.
Çökelek hangi yöreye ait?
Hatay yöresinde tuz, kırmızı biber, kekik gibi baharatlarla karıştırılarak kurutulur. Deride saklanan çeşidi Doğu Anadolu’da Malatya ve Erzincan çevresinde yaygındır.
Çökelek tutmazsa ne yapılır?
Yapışmaz yoğurdunuz bir tencerede değilse, bir tencereye aktarın ve peynir yapmaya başlayın. Ocağınızı açın ve orta ateşte tekrar pişirmeye başlayın. Yoğurdunuz tamamen ısınmaya başlayana kadar karıştırmayın.
Çökelek mezesi nasıl yapılır?
Derin bir kasede incecik doğranmış sarımsakları, incecik doğranmış yeşil soğanın beyaz kısımlarını, yapraklarına ayrılmış taze kekiği, kuru baharatları, çörek otunu, rezene ve zeytinyağını karıştırıp zeytin ve lor peynirini ekleyip servis tabağına alın.
Çökelek kavurması nasıl yapılır?
Tereyağını eritin ve lor peyniri ekleyin. Birkaç kez çevirdikten sonra sütü ekleyin ve iyice karışana kadar kavurmaya devam edin. Servis etmek için üstüne cheddar peyniri ekleyin ve eriyene kadar bekleyin. Bazen ceviz ekliyorum, isteğe bağlı ama lezzetli oluyor.
Çöken sütten çökelek nasıl yapılır?
Lor peyniri tarifi nasıl yapılır? Kestiğimiz kolona tuz ve yoğurdu döküp kaynayana kadar karıştıralım. Bir çökelti oluştuğunu göreceksiniz. 2 dakika kaynatıp süzün.
Çökelek tavada nasıl pişirilir?
Tavada yağı ve tereyağını eritin, biraz ısınınca lor peyniri ve kaşar peynirini ekleyin. Peynir çıkana kadar tahta bir kaşıkla karıştırın ve bastırın. Sonra kendi haline bırakın. Altı kızarana ve tavaya hafifçe yapışana kadar pişirin.